måndag, februari 13, 2012

Kokt lax i dillsås med syrliga morötter

Jag åt kokt kalv i dillsås till lunch på en restaurang häromdagen. Och då slog det mig att varför inte göra samma klassiska rätt fast med lax. Så här kommer ett recept på det...Ps innan ni börjar så se gärna till så ni har dill hemma, det blev på håret här hemma men man kan skymta lite dill i såsen iallafall...
Jag brukar koka ihop en reduktion på ättika och socker, det ger en mjukare smak tycker jag.
En mycket len men ändå smakrik rätt...

Ingredienser till 3-4 pers:
400g Laxfilé, skuren i 3x3cm bitar
1,5dl Fiskfond, (utblandat från flytande koncentrat)
2dl Creme fraiche
4msk Dill, klippt om färskt alt. fryst
8msk Ättika
5msk Socker
2-4msk Smör, osaltat
2-3msk Maizena utrört i vatten
Salt
Vitpeppar
3st Morötter, skuren i slantar
Koklag till laxen:
1st Lagerblad
6st Vitpepparkorn
5cm av det vita på en Purjolök
2-3msk Vittvinsvinöger
Ca 4-5dl Vatten
Ris eller pressad potatis passat bra till


Såhär kan man göra:
1. Koka upp ättika och socker så sockret löser sig.
2. Koka upp koklagen till laxen.
3. Koka upp vatten till de slantade morötterna och koka dem al dente i ca 8-10min.
4. Såsen: I en kastrull kokar du upp vatten med fiskfonden. Smält ner Creme fraichen och låt sjuda upp, smaka av med ättiks- och sockerlagen tills du får en sötsyrlig smak. Red av såsen med maizenan vid behov, smaka av med salt och vitpeppar, rör ner 2msk smör och dillen innan servering.
5. Häll av kokvattnet från morötterna och rör ner en klick smör, smaka av med salt och ca 2msk av ättikslagen, rör om och låt smaken mogna några minuter.
6. Laxen lägger du ner i koklagen medan du gör såsen, den blir klar på ca 6-7min.
7. Vid servering: använd en hålslev och ta upp laxen,  låt torka av på hushållspapper. Häll över mycket sås och garnera med de slantade och syrade morötterna. Servera med ris eller pressad potatis dill, har du en dillvippa och en citronklyfta hemma så är det bara en bonus att servera till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar