söndag, september 16, 2012

Klassisk gammeldags vaniljsås

Har lyst med en stunds frånvaro här på bloggen men jag har inte lagt ner den...bara tagit lite temporärt uppehåll. Kul att se att så många ändå är inne och hittar lite recept här och där! Vad passar bättre än att publicera ett recept på en riktigt klassiskt och gammeldags vaniljsås. Perfekt till äppelpajen såhär i skördetider. Och vad som gör den gammeldags enligt mig är den nerrörda lättvispade grädden i slutet. Den bidrar till en extra fluffig och lyxig vaniljsås. Det smakar mer vanilj om såsen får mogna några timmar i kylen. Vill du snabbt få lite extra smak kan du alltid vispa ner någon tesked vaniljsocker innan servering om såsen känns svag, men det beror framförallt på vilket kvalité på vaniljstång du har använt.

Ingredienser till 1 sats:
1,5dl Standardmjölk
1,5dl Grädde
1st Vaniljstång
2st Ekologiska äggulor
3msk Strösocker
2,5msk Potatismjöl
2dl Vispgrädde, lättvispad

Såhär kan man göra:
1. Dela vaniljstången på längden och skrapa ut vaniljmärgen.
2. Koka upp standardmjölk, vispgrädde och vaniljstången inkl. vaniljmärgen i en tjockbottnad kastrull, drag av plattan och låt stå i ca 10-15min så att gräddmjölken tar smak.
3. Separera äggens gula från vitan.
4. Vispa ihop äggulorna, strösockret och potatismjölet i en skål.
5. Tillsätt lite avsvalnad gräddmjölk och rör ut det.
6. Häll ner "äggsmeten" i kastrullen med gräddmjölk. Rör ordentligt med en plastvisp på svag värme tills vaniljsåsen tjocknar.
7. I en finmaskig sil, passera krämen så att vaniljstången tas bort.
8. I den avsvalnade vaniljkrämen, tillsätt lättvispad grädde och rör ut den väl. Och vips så har du fått en hemkokt vaniljsås...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar