Som småbarnsförälder blir det inte så många restaurangbesök på lördagskvällarna...men varför inte dra igång och koka lite lammfond. Resultatet av insatsen kommer att bli ca 2 dl koncentrerad lammfond som är värd sin vikt i guld. En godare såsgrund än det här kan man aldrig få genom att köpa den färdig i butiken...Den sköter sig nästan själv och blir klar dag två. Två deciliter kan tyckas lite men det räcker till desto mer färdig sås.
Ingredienser till 2 dl koncentrerad lammfond:
3,5kg Lammben från ekologiskt närproducerat lamm
5dl Riojavin
ca 2dl Morötter, skuret i 3x3cm tärningar
ca 2dl Rotselleri, skuret i 3x3cm tärningar
ca 1dl Gul lök, skuret i 3x3cm tärningar
ca 0,5dl Tomatpuré
Vatten tills det täcker benen
En kryddpåse fylld med:
1msk Timjan
1msk Rosmarin
2st Lagerblad
1msk Mynta
2st Vitlöksklyftor
6st Vitpepparkorn
Såhär kan man göra:
1. Täck en plåt med aluminiumfolie, häll ut benen, pensla på tomatpuren.
2. Rosta benen i 200g varm ugn ca 20min tills benen får en fin gyllene färg.
3. Häll alla benen i en stor vid kastrull.
4. Tillsätt alla grönsaker, häll över rödvin och fyll upp med vatten tills det täcker benen.
5. Lägg alla kryddor i en kryddpåse, (eller direkt i fonden), låt koka upp.
6. Skumma vid behov, låt småsjuda i ca 3h. Efter 3h ska du ha ca 70% kvar av vätskemängden. Om inte har du kokt får hårt och behöver späda på lite.
7. Täck med lock på lite glänt och stäng av plattan, låt stå framme och mogna över natten.
8. Dag 2, koka upp fonden, låt den koka ner till hälften, sila av benen så vätskan hamnar i en ny kastrull.
9. Reducera ner vätskan till ca 2 dl. Finsila en gång till vid behov.
10. Häll upp de dyrbara dropparna på en glasflaska, låt svalna, ställ i kyl.
11. Använd fonden på samma sätt som du använder köpt flytande fond i flaska.
Ingredienser till 2 dl koncentrerad lammfond:
3,5kg Lammben från ekologiskt närproducerat lamm
5dl Riojavin
ca 2dl Morötter, skuret i 3x3cm tärningar
ca 2dl Rotselleri, skuret i 3x3cm tärningar
ca 1dl Gul lök, skuret i 3x3cm tärningar
ca 0,5dl Tomatpuré
Vatten tills det täcker benen
En kryddpåse fylld med:
1msk Timjan
1msk Rosmarin
2st Lagerblad
1msk Mynta
2st Vitlöksklyftor
6st Vitpepparkorn
Såhär kan man göra:
1. Täck en plåt med aluminiumfolie, häll ut benen, pensla på tomatpuren.
2. Rosta benen i 200g varm ugn ca 20min tills benen får en fin gyllene färg.
3. Häll alla benen i en stor vid kastrull.
4. Tillsätt alla grönsaker, häll över rödvin och fyll upp med vatten tills det täcker benen.
5. Lägg alla kryddor i en kryddpåse, (eller direkt i fonden), låt koka upp.
6. Skumma vid behov, låt småsjuda i ca 3h. Efter 3h ska du ha ca 70% kvar av vätskemängden. Om inte har du kokt får hårt och behöver späda på lite.
7. Täck med lock på lite glänt och stäng av plattan, låt stå framme och mogna över natten.
8. Dag 2, koka upp fonden, låt den koka ner till hälften, sila av benen så vätskan hamnar i en ny kastrull.
9. Reducera ner vätskan till ca 2 dl. Finsila en gång till vid behov.
10. Häll upp de dyrbara dropparna på en glasflaska, låt svalna, ställ i kyl.
11. Använd fonden på samma sätt som du använder köpt flytande fond i flaska.
Hej, hur länge håller fonden i kylen?
SvaraRadera