söndag, juni 17, 2012

Lax med rosmarinkryddad färskpotatis med kapris- & tomatkeso

Köpte en hel lax på 4kg för 49kr/kg, rensade bort 1,5kg ben och huvud. Nytt kilopris blev då ca 80kr/kg. I samma affär såldes hela filer för 79kr/kg, så nu vet man var brytgränsen går mellan att köpa hel lax eller laxsida...I detta fall blev det alltså ingen vinst på att göra jobbet själv...Av de två bitar längst upp på varje file som man skär till blir det inte 100% jämt mot övriga bitar så det blev dessa ikväll tillsammans med gårdagens färskpotatis och en kesoröra.

Ingredienser till 2 personer:
2x125g Laxfilé
1msk Olivolja
Havssalt
Färskpotatis:
8st Mindre kokta färskpotatisar, halverade. (Gärna från gårdagen)
1tsk Olivolja
1st Färsk rosmarinkvist eller ca 1/2tsk torkad
Paprikapulver
Havssalt
Keso:
2dl Keso naturell
6st Soltorkade tomater, finhackade
2msk Kapris, finhackad
ca 5cm Purjolök, skuren i mindre bitar
ca 2msk Bladpersilja, finhackad
Cayennepeppar
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
Gott till:
Citronklyfta
Extra kapris

Såhär kan man göra:
1. Pensla laxbitarna med olivoljan och strö över lite havssalt, lägg på en ugnsfast form. Baka av i ca 150g ugn tills innertemperaturen blir ca 55g. Tag ut laxen och låt vila innan servering, ev. med lite folie över.
2. Stek färskpotatisen i olivoljan tillsammans med rosmarinkvisten som avger smak. Krydda med paprikapulver och havssalt.
3. Hacka de ingredienser som ska hackas till keson, blanda ihop med keson och krydda.
4. Nu är det bara att servera laxen, potatisen, keson med kanske en citronklyfta och lite extra kapris.



1 kommentar:

  1. Vilken fin matblogg, blir bokmärke på den. :D

    SvaraRadera