tisdag, september 13, 2011

Skånsk potatis med grillad kotlett & rönnbärsgelé

Riktig höstmat blev det idag med skånsk potatis och en grillad saftig kotlett. Finns säkert flera varianter på den skånska potatisen men det här är en enkel variant. Riktigt gott när vinden blåser storm ute...känns det som! Håll i hatten :)

Ingredienser till ca 2 pers:
2st Fläskkotletter med ben och svålrand
6st Potatisar, tärnade
1/2st Gul lök, grovt hackad
1,5dl Grädde
3msk Koncentrerad kalvfond
2msk Rönnbärsgelé + till serveringen
Persilja, en rejäl näve, grovt hackad
2-3st Timjankvistar eller en nypa torkad
Salt- & vitpeppar från kvarn
2msk Smör, till stekning

Såhär kan man göra:
1. Råstek potatisen i smöret i en gjutjärnspanna, tillsätt löken när potatisen börjar få lite stekyta. Krydda med salt- & vitpeppar, låt potatisen bli halvklar i pannan.
2. Tillsätt grädden och kalvfonden, låt det långsamt koka in, lägg på lock och låt potatisen bli klar och krämig i konsistensen. Krydda lite extra vid behov och rör ner lite rönnbärsgelé.
3. Snitta kotletterna i svålen och grilla dem på medelvärme i ca 4 min per sida tills de är klara vilket du ser när ljus köttsaft tränger upp. Krydda med salt- & peppar samt repa den färska timjan jämt fördelat per sida.
4. Servera potatisen med kotletten och en klick rönnbärsgelé, strö över rikligt med persilja.

1 kommentar:

  1. Supergott! Tack för tipset och för senast!
    / Sofia, Lofoten

    SvaraRadera