torsdag, september 29, 2011

Plommonspäckad karré med calvadosflamberade äpplen

En klassisk plommonspäckad karré är god husmanskost. Idag plockade jag lite åkerö-äpplen från trädgården och stekte med lite rosmarin som lite tillbehör men fick samtidigt en infall att flambera dem i Calvados. Och det blev riktigt lyckat, så lyckat att lite Calvados åkte ner i gräddsåsen också. Lite äppeltema idag med andra ord!

Ingredienser till ca 4 personer:
1kg Karré späckad med ca 2dl Katrinplommon
Några kvistar färsk rosmarin, repa av bladen (eller använd ca 1msk torkad mortlad)
2msk Smör att steka i
Bindgarn
Salt- & vitpeppar från kvarn
Calvadossåsen:
3dl Mörk kalvfond, utspäd från koncentrat
1,5dl Grädde
2msk Maizena majsmjöl
3msk Osötad äppelmos
2msk Calvados
1st Rosmarinkvist
Salt- & vitpeppar
Puré:
6st Medelstora potatisar
1,5dl Standardmjölk
25g Smör
Salt- & vitpeppar
Calvadosflamberade äpplen:
3st Äpplen, jag använde Åkerö
2msk Smör
1st Kvist med repad rosmarin, dvs enbart bladen, m.a.o ca 10st/blad...
2msk Calvados
Havssalt

Såhär kan man göra:
1. Börja med att plommonspäcka karrén, näta den och gnid in med rosmarinbladen, salt- och vitpeppar.
2. Stek karrén gyllene i smöret, lägg den i en ugnsfast form och stek i ugnen på 125g vilket tar ca 1,5-2h. Steken tycker jag ska bli ca 75g för att sedan gå upp till ca 80g, då är den saftig och genomstekt.
3. Såsen: Blanda alla ingredienser, låt småkoka till simmig konsistens ca 30min, sila såsen så rosmarinbladen försvinner bort.
3. Purén: Koka potatisen, ånga av, använd en potatisstamp och ballongvisp och vispa ihop moset med uppvärmd mjölk, smält smör och kryddorna. Försök få in så mycket luft i purén som möjligt så det blir fluffigt och hyfsat löst...inte något stampigt mos...
4. Äpplena: Skala och kärna ur äpplen, bryn äpplena i smöret med rosmarinbladen på medelvärme, tillsätt calvadosen. Och har du nu en gasspis så är saken mycket enkel...om inte så använd med fördel en längre tändsticka och flambera äpplena. Ett tips tag av stekpannan från spisen så inte någon eldsflamma kommer upp i fläkten. Ha dessutom ett lock nära tillhands för att släcka med om något går lite snett...
5. Nu ska det bara vara att lägga upp purén, skivad karré, såsen och som kronan på verket de nyflamberade äpplena...




Inga kommentarer:

Skicka en kommentar