fredag, september 16, 2011

56 gradig Biff med balsamico haricotes vertes & grillad tomat

Såhär som på bilden ovan tycker jag en bra biff ska ske ut närman lägger den i grillpannan. En fin fettrand, mörkt kött och benet kvar. Snitta något snitt i fettranden, salta- och peppra och grilla till 54grader, tag grillpannan av sidan och låt biffen vila till 56g. Skär bort benet och tranchera upp, en 450g biff räcker till 2pers om man har lite goda tillbehör. En biff för 99kr/kg från ungnöt kan inte smaka annat än segt, köp ekologisk kvalité från en bonde nära dig så får du en upplevelse som är värd pengarna. Jag tar hellre lite mindre och bättrekött än tvärt om!
Ikväll blev det klassiska tillbehör iform av balsamicostekta haricotes vertes, grilltomat och tvåsåser. En klassiska bea och en färdigköpt BBQ sås med calvados.

Ingredienser till 2 personer:
450g Biff med ben och fettkappa + 1tsk Olivolja
200g Haricites vertes
2msk Olivolja
1st Vitlöksklyfta
1sr Tödlök, skuren i tunna klyftor
1krm Chili, finskuren
4msk Balsamicovinäger
Havssalt & svartpeppar från kvarn
1st Tomat
1msk Pesto

Såhär kan man göra:
1. Med händerna: masera in olivoljan i köttet, salta och peppra. Skär 2-3 snitt i fettkappan.
2. Värm upp en grillpanna och bryn köttet på båda sidorna. Stäng sedan av värmen och låt biffen ligga till önskad stekgrad på eftervärmen. Använd en stektermometer för bästa resultat. Jag tar av biffen vid 54g, låter den vila i 5min till 56g. Därefter transcherar du bort benet och skär den i bitar vid serveringstillfället.
3. Grönsakerna: Dela tomaten och grilla den på eftervärmen i grillpannan, strax före serveringen penslar du på peston och vänder tomaten några gånger i pannan. Bönorna: Värm upp en wokpanna med olivoljan, mortla vitlöken och tillsätt den och chilin. Skaka runt i en minut och tillsätt bönorna och därefter balsamicovinägern, låt reducerna in i börnorna någon minut, salta- och peppra.
4. Lägg upp bönorna på en varm tallrik tillsammans med biffen och tomaten. Servera någon god sås till.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar