Älskar lamm och speciellt lammracks. Är du noga med att putsa köttet fint och steker det på lågtemp i ugnen så får du ett fint, smakrikt och mört kött. En potatiskaka smaksatt med getost och en tomatbaserad grönsaksragu passar bra till. Förhöj smakupplevelsen med lite örtolja och balsamicovinäger smaksatt med fikon. Den här rätten är bra för det mesta går att förbreda och köttet är ju ganska snabbstekt. Värt att pröva en lördagkväll...
Ingredienser till 4 personer:
1kg Lammracks
2msk Olivolja
4st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt- och svartpeppar från kvarn
2msk Olivolja+2msk Smör till bryningen
Getostpotatiskaka:
8-10st Stora potatisar, tunt skivade
150g Getost, kantskuren
2dl Grädde
2st Ägg
Salt- och svartpeppar från kvarn
5msk Smör till formen
Grönsaksragu:
2st Gula lökar, finhackade
2st Vitlöksklyftor. mortlade
1st Röd paprika. finskuren
1st Gul paprika, finskuren
1st Squach, urkärnad och finskuren
3dl Finkrossade tomater eller passerade
2msk Tomatpuré
2msk Balsamicovinäger
4msk Chilisås
1dl Rödvin
2msk Kalvfond
2st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt
Gott till:
Balsamicovinägersirap med fikon
Örtolja
Såhär kan man göra:
1. Getostpotatiskaka: Koka upp grädden med kantskuren getost, vispa så getosten smälter i blandningen. Vispa upp äggen i en bunke, blanda sedan i den avsvalnade getostgrädden till äggen, vispa samman. Blanda smeten med tunt skivad potatis, krydda med salt- och svartpeppar. Smörj en teflonbelagd avlång limpform med höga kanter, häll i smeten och platta till. Grädda i 175g i ca 45min eller tills potatiskakan är klar. Låt kakan svalna av, lägg sedan öven en limpform med en tund i, låt kakan ligga under press i minst 3h. Vid servering vänd upp potatiskakan och skär den i ca 3-4cm tjocka skivor, värm i ugn ca 150g i ca 15-20min...
2. Grönsaksragu: Svetta alla grönsaker i en stor och vid kastrull, tillsätt vitlöken och tomatpurén, låt fräsa med någon minut. Häll över balsamicovinägern och rödvinet, reducera ner med 1/3-del. Och slutligen häller du över de finkrossade tomaterna, kalvfonden och chilisåsen. Låt allt puttra ihop till en simmig konsistens tillsammans med lite färsk rosmarin, smaka av med havsssalt.
3. Lammracks: Parera lammracksen så benen är renskrapade och köttet inte har någon kappa. Gnid in köttet med olivolja, mortlad rosmarin, havssalt- och svartpeppar. Bryn köttet i en panna med smör- och olivolja. Stek klart lammracksen i ugnen på ca 125g till en kärntemperatur på 55g. Tag ut köttet och täck med folie, låt eftersteka till ca 58-59g för en mediumstekt nivå. Skär i skivor...
4. Servera lammracksen med potatiskakan och grönsaksragun. Garnera med lite örtolja och fikonmarmelad.
Ingredienser till 4 personer:
1kg Lammracks
2msk Olivolja
4st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt- och svartpeppar från kvarn
2msk Olivolja+2msk Smör till bryningen
Getostpotatiskaka:
8-10st Stora potatisar, tunt skivade
150g Getost, kantskuren
2dl Grädde
2st Ägg
Salt- och svartpeppar från kvarn
5msk Smör till formen
Grönsaksragu:
2st Gula lökar, finhackade
2st Vitlöksklyftor. mortlade
1st Röd paprika. finskuren
1st Gul paprika, finskuren
1st Squach, urkärnad och finskuren
3dl Finkrossade tomater eller passerade
2msk Tomatpuré
2msk Balsamicovinäger
4msk Chilisås
1dl Rödvin
2msk Kalvfond
2st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt
Gott till:
Balsamicovinägersirap med fikon
Örtolja
Såhär kan man göra:
1. Getostpotatiskaka: Koka upp grädden med kantskuren getost, vispa så getosten smälter i blandningen. Vispa upp äggen i en bunke, blanda sedan i den avsvalnade getostgrädden till äggen, vispa samman. Blanda smeten med tunt skivad potatis, krydda med salt- och svartpeppar. Smörj en teflonbelagd avlång limpform med höga kanter, häll i smeten och platta till. Grädda i 175g i ca 45min eller tills potatiskakan är klar. Låt kakan svalna av, lägg sedan öven en limpform med en tund i, låt kakan ligga under press i minst 3h. Vid servering vänd upp potatiskakan och skär den i ca 3-4cm tjocka skivor, värm i ugn ca 150g i ca 15-20min...
2. Grönsaksragu: Svetta alla grönsaker i en stor och vid kastrull, tillsätt vitlöken och tomatpurén, låt fräsa med någon minut. Häll över balsamicovinägern och rödvinet, reducera ner med 1/3-del. Och slutligen häller du över de finkrossade tomaterna, kalvfonden och chilisåsen. Låt allt puttra ihop till en simmig konsistens tillsammans med lite färsk rosmarin, smaka av med havsssalt.
3. Lammracks: Parera lammracksen så benen är renskrapade och köttet inte har någon kappa. Gnid in köttet med olivolja, mortlad rosmarin, havssalt- och svartpeppar. Bryn köttet i en panna med smör- och olivolja. Stek klart lammracksen i ugnen på ca 125g till en kärntemperatur på 55g. Tag ut köttet och täck med folie, låt eftersteka till ca 58-59g för en mediumstekt nivå. Skär i skivor...
4. Servera lammracksen med potatiskakan och grönsaksragun. Garnera med lite örtolja och fikonmarmelad.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar