tisdag, mars 29, 2011

Solbackens fruktiga filmjölkslimpa

Det här receptet kan jag inte göra anspråk på att mixat fram själv, det har snarare gått från mun till mun för att det är så bra. Gillar du ett grovt saftigt och fruktigt rågbröd är det detta recept du ska satsa på. Och om du inte gillar nötter eller någon annan smaksättare i brödet är det bara att utesluta det. Ett utmärkt frukostbröd med lite gott pålägg på och du har en god start på dagen...

Ingredienser till 2st limpor:
9dl Filmjölk eller yoghurt
2dl Sirap, mörk
2dl Vetekross
2dl Rågkross
2dl Havregryn
5dl Grovt rågmjöl
6dl Vetemjöl
2dl Linfrö
2dl Solrosfrön
3tsk Salt
3tsk Bakpulver
3tsk Bikarbonat
6tsk Brödkryddor, finns att köpa färdig kryddmix
2dl Hasselnötter
2dl Torkade fikon
2dl Russin

Såhär kan man göra:
1. Förvärm ugnen till 200g.
2. I en matberedare eller bunke...blanda ihop filmjölken och sirapen.
3. Hacka fikonen och hasselnötterna grovt, blanda väl ihop alla torra ingredienser med filmjölken och sirapen.
4. Klä två avlånga brödformar med bakplåtspapper eller smörj dom väl. Fyll formarna med smeten, strö över lite mjöl och grädda av mitt i ugnen i cirka 45min. Prova med en sticka att bröden är färdiggräddade...då är stickan torr.
5. Stjälp upp bröden ur formarna och låt svala på galler under bakduk.


tisdag, mars 22, 2011

Plommon- & citrontarte med kanel, kardemumma och citrusvaniljglass

Tänkte börja med att tacka Trafikverket för att jag fått förmånen att tillbringa 1h och 40min frysandes på på en kall perrong idag! Hur kan man vid flertalet utrop meddela att tåget är försenat för att sedan bli inställt? Att jag dessutom stod kvar är en fråga jag ställer mig själv...men tack till SJ som ville bjuda på kaffe, synd bara att kön in till fiket var 20m lång och det var så mycket folk i lokalen att det var omöjligt att ta sig in! Men tanken var god :)
Men som en belöning när jag väl kom fram till Göteborg unnade jag mig en kväll i hotellrestaurangen på Elite Park Aveny. Dock var prisnivån lite milt sagt hög men det löste jag på det fantastiska sättet genom att beställa in två förätter: rekommenderas varmt när man bara är lite småhungrig. Blinier med löjrom, smetana, pepparot och rödlök till att börja med som sedan följdes av en fantastisk god hummersoppa med en skaldjursravioli, trevlig personal dessutom...En trevlig avslutning på kvällen som man kanske inte skulle upplevt om tåget var i tid...så inget ont som inte har något gott med sig, eller som jag läste i en tidning om världsomseglingar: gränsen mellan ett jäkla elände och ett äventyr sitter i sin egen mentala inställning...nåväl här kommer ett recept som jag hittat i tidningen buffe men ändrat om lite till min version genom att tillsätta citronsaft till marmeladen istället för vatten samt fuskat till en liten god glass som tillbehör...hoppas det smakar!

Ingredienser till ca 8-10 bitar:
200g Osaltat smör
400gVetemjöl, ca 7dl
200g Socker, ca 2,5dl
2st Ekologiska ägg
400g Plommonmarmelad eller den man gillar mest...
1st Citron, saften och skalet av eller ca 0,5dl vatten
Glass:
5dl Vaniljglass
1tsk Kanel
0,5tsk Kardemumma
2tsk Citronsaft
Citronmeliss
Florsocker till garnering

Såhär kan man göra:
1. I en matbredare: Blanda först mjöl och socker, tillsätt sedan smöret skuret i bitar. Mixa väl så degen blir smulig, tillsätt sedan äggen så mixas degen ihop till en slät massa.
2. På ett mjölat bakbord, kavla ut 2/3-delar av degen till att kunna täcka en form med löstagbar kant/botten, ca 28-30cm i diameter. Täck botten med degen, skär kanterna raka.
3. Kavla ut den resterande degbiten och skär 1cm breda remsor till locket med hjälp av en sporre.
4. Blanda marmeladen med citronsaften och finrivet citronskal, bred ut i pajskalet.
5. Täck pajen med remsorna i ett fint rutmönster.
6. Grädda av pajen i ca 30-35min i 175g i mitten av ugnen eller tills degen har fått en lätt gyllene färg.
7. Blanda alla ingredienser till glassen i en matberedare eller rör glassen mjuk med tex en slickepott, smaka dig fram så du får till glassen som du tycker är gott.
8. Servera pajen med glassen och pudra över lite florsocker och garnera med lite citronmeliss.

måndag, mars 14, 2011

Rosmarinkryddade Lammracks med getostpotatiskaka och grönsaksragu

Älskar lamm och speciellt lammracks. Är du noga med att putsa köttet fint och steker det på lågtemp i ugnen så får du ett fint, smakrikt och mört kött. En potatiskaka smaksatt med getost och en tomatbaserad grönsaksragu passar bra till. Förhöj smakupplevelsen med lite örtolja och balsamicovinäger smaksatt med fikon. Den här rätten är bra för det mesta går att förbreda och köttet är ju ganska snabbstekt. Värt att pröva en lördagkväll...




Ingredienser till 4 personer:
1kg Lammracks
2msk Olivolja
4st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt- och svartpeppar från kvarn
2msk Olivolja+2msk Smör till bryningen

Getostpotatiskaka:
8-10st Stora potatisar, tunt skivade
150g Getost, kantskuren
2dl Grädde
2st Ägg
Salt- och svartpeppar från kvarn
5msk Smör till formen

Grönsaksragu:
2st Gula lökar, finhackade
2st Vitlöksklyftor. mortlade
1st Röd paprika. finskuren
1st Gul paprika, finskuren
1st Squach, urkärnad och finskuren
3dl Finkrossade tomater eller passerade
2msk Tomatpuré
2msk Balsamicovinäger
4msk Chilisås
1dl Rödvin
2msk Kalvfond
2st Kvistar färsk rosmarin, bladen mortlade
Havssalt
Gott till:
Balsamicovinägersirap med fikon
Örtolja

Såhär kan man göra:
1. Getostpotatiskaka: Koka upp grädden med kantskuren getost, vispa så getosten smälter i blandningen. Vispa upp äggen i en bunke, blanda sedan i den avsvalnade getostgrädden till äggen, vispa samman. Blanda smeten med tunt skivad potatis, krydda med salt- och svartpeppar. Smörj en teflonbelagd avlång limpform med höga kanter, häll i smeten och platta till. Grädda i 175g i ca 45min eller tills potatiskakan är klar. Låt kakan svalna av, lägg sedan öven en limpform med en tund i, låt kakan ligga under press i minst 3h. Vid servering vänd upp potatiskakan och skär den i ca 3-4cm tjocka skivor, värm i ugn ca 150g i ca 15-20min...

2. Grönsaksragu: Svetta alla grönsaker i en stor och vid kastrull, tillsätt vitlöken och tomatpurén, låt fräsa med någon minut. Häll över balsamicovinägern och rödvinet, reducera ner med 1/3-del. Och slutligen häller du över de finkrossade tomaterna, kalvfonden och chilisåsen. Låt allt puttra ihop till en simmig konsistens tillsammans med lite färsk rosmarin, smaka av med havsssalt.

3. Lammracks: Parera lammracksen så benen är renskrapade och köttet inte har någon kappa. Gnid in köttet med olivolja, mortlad rosmarin, havssalt- och svartpeppar. Bryn köttet i en panna med smör- och olivolja. Stek klart lammracksen i ugnen på ca 125g till en kärntemperatur på 55g. Tag ut köttet och täck med folie, låt eftersteka till ca 58-59g för en mediumstekt nivå. Skär i skivor...

4. Servera lammracksen med potatiskakan och grönsaksragun. Garnera med lite örtolja och fikonmarmelad.


måndag, mars 07, 2011

Blomkålssoppa med squach, soltorkad tomat och basilika

Blivit glest med inlägg senaste tiden men snart börjar vi nog få till rutinerna med lillgrabben så då ska jag dela med oss av lite fler recept...för -jo vi har inte slutat att äta! Den uppmärksamma kan se att vi firar dagen med lite skumpa och det för att jag efter tre års pluggande fixat till en IHM master examen :)...så då finns det anledning till att fira. Och eftersom champagnen var i fokus blev den en len och krämig blomkålssoppa ikväll. Perfekt som en förrätt eller med lite krispiga grönsaker till som en hel middag.
Servera gärna med lite gott surdegsbröd till...

Ingredienser till ca 4 pers:
1st Blomkålshuvud av normalstor modell
8dl Kycklingbuljong
2dl Creme fraiche
2msk Maizena majsstärkelse
1st Knivsudd cayennepeppar
1,5dl Fintärnad squach
5st Soltorkade tomater, fintärnade
ca 15st Basilikablad
2msk Olivolja av bättre fruktig karraktär
1msk Vit balsamvinäger
Havssalt- & vitpeppar från kvarn
Svartpeppar till dekoration

Såhär kan man göra:
1. Ansa blomkålshuvudet och skär till jämnstora buketter.
2. Koka upp kycklingbuljongen, slå den över blomkålsbuketterna i en kastrull.
3. Koka i ca 15min tills blomkålen är mjuk.
4. Mixa soppan med en mixerstav tills den blir slät.
5. Rör ner creme fraichen, låt koka upp.
6. Red av med ca 2msk maizena majsmjöl utrört i lite kycklingbuljong.
7. Smaka av soppan med cayennepeppar, salt- och vitpeppar.
8. Tärna squachen och tomatera fint, blanda med repade basilikablad. Vänd runt i olivolja och vit balsamvinäger smaksatta med havssalt- och svartpeppar.
9. Servera soppan i varma tallrikar, dekorera soppan med grönsakerna och rippla gärna över lite olivolja och dra ett extra varv med svartpepparkvarnen över soppan.