torsdag, mars 11, 2010

Torsk med potatis, tomat, dill & havskräftor

Jätte-enkelt att laga, allt i en panna. men lyxigt värre. Fick tag på färsk torsk idag för 89kr/kg och då kan man ju alltid passa på och lyxa till det med varsin havskräfta...Så det blev lite lyx i vardagen idag kan man säga. Vi kostade på oss genom att vi nu har ett borrhål på ca 200m ner i marken för vår nya bergvärme...Känns genast varmare i huset...Och varför kan man inte lyxa sig ibland med en havskräfta...undra om det finns någon kräftakademié....för övrigt, sign me up there, please...

Ingredienser till 4 personer: (tillagningstid ca 30min)
4st Torskfiléer, ca 125gst, rensade
4st Potatisar av större modell, fast sort
2msk Olivolja
2dl Tomatsås med chili & vitlök (ja det finns att köpa bra tomatsåser färdiga en tordagkväll...)
1dl Vitt vin
1/2st Citron, saften av
1st Tomat skuren i grövre bitar
10st Oliver med kärnor
Dill
2st Havskräftor
4msk Citronmajo (Majo+citronsaft+dill+havssalt+Tabasco)
Salt & svartpeppar från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Olja in en ugnsfast form med olivolja, sätt ugnen på 175g.
2. Skala och skiva potatisen så tunt du förmår. Lägg skivorna omlott i pannan.
3. Putsa torsken ren från hinnor och ben, rulla varje filé med "skinn"-sidan innåt. Lägg varje portionsbit ovanpå potatisen.
4. Häll över vittvinet, citronsaften och därefter tomatsåsen. Tärna tomat och strö över samt oliverna. Krydda med salt & peppar från kvarn.
5. Ställ in ugnsformen mitt i ugnen i ca 20-25min eller tills potatisen och fisken är klar, känn efter med en sticka, och ja fisken blir inte torr bara lite fastate innan potatisen är klar...
6. Skär havskräftorna på mitten, garnera fisken med dem, dillen och kanske någon citronklyfta.
Servera gärna med lite dilmajo till...

1 kommentar:

  1. Det ser verkligen gudomligt gott ut... Tänkt om jag ändå kunde lära mig tycka om skaldjur! Snygg uppläggning! Torsk är inga problem. Problemet är att det alltid ser så rackarns snyggt & gott ut med just skaldjur!! ;-)

    SvaraRadera