Ingredienser till 4-6personer:
1,2-1,5kg Kalvstek, nätad
4msk Smör
Salt & svartpeppar från kvarn
Calvadosgräddsås:
2msk Smör
1dl Morot, skuren i små tärningar
1dl Rotselleri, skuren i små tärningar
1st Gul lök, finhackad
6dl Kalvfond
3dl Grädde
4msk Calvados
2msk Maizena majsmjöl utrört i lite vatten
2msk Smör, osaltat
Stekta grönsaker:
2st Päron, urkärnade och skuren i mindre bitar
1st Röd lök, grovhackad
200g Haricotes vertes
0,5msk Hackad bladpersilja
Havssalt & svartpeppar från kvarn
Såhär kan man göra:
1. Bryn kalvsteken i smöret och krydda med salt & peppar från kvarn, köp en nätad kalvstek om det finns annars kan du binda upp den själv med lite bindgarn.
2. Lägg över kalvsteken till en ugnsform och stek den i lågtemp max ca 150g i ca 1,5tim.
3. Låt steken vila i minst 15min innan du skär upp den i skivor inför serveringen.
4. Såsen: Bryn rotsakerna i smöret och tillsätt fonden och grädden samtidigt, låt allt småkoka tills det blir en simmig konsistens eller red av med lite maizena majsmjöl utrört i lite kallt vatten. Avsluta med att tillsätta Calvadosen och låt såsen få ett uppkok. "Blanka av" såsen med lite smör. Sila slutligen såsen genom en finmaskig sil.
5. Stekta grönsaker: Stek grönsakerna i lite smör tills det mjuknar och får lite färg, krydda med lite salt & peppar från kvarn.
6. Servera gärna på varma tallrikar...lite potatis passar bra till...
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar