En mustig lammgryta med ton av rödvin, vitlök, rosmarin och kummin är riktigt gott att göra av tex grytbitar från en lammframdel. Jag lät som vanligt grytan småputtra i 120g ugn ii ca 3h, då får man ett riktigt mört kött som nästan bara faller sönder i munnen men ändå håller ihop på gaffeln. En varm bulgursallad till passar riktigt bra dressad med en stänk citronolivolja och havssalt.
Ingredienser till ca 4personer:
450g Grytbitar av lamm, skuret i ca 3x3cm bitar
2st Gula lökar, skurna i grova bitar
200g Rotselleri, skuret i grova bitar
ca 25g Smör och ca 1msk olivolja
2st Röda paprikor, skuren i grova bitar
3dl Tomater, (på burk)
3dl Cannellinibönor, (förkokta på burk)
3st Vitlöksklyftor
3dl Rött vin
2-3dl Lammfond (eller grönsaksfond)
1st Timjankvist, (färsk eller ca 1tsk Torkad)
1-2tsk Paprikapulver
1-2tsk Kummin, mald
2msk Persilja, hackad
Salt- och vitpeppar från kvarn
Gott till:
ca 3-4dl Bulgur, (följ anvisningarna på portionsstorlek på din förpackning)
ca 2dl Finhackade tomater
ca ½dl Finhackad rödlök
ca 2msk Persilja, finhackad
2msk Citronolivolja
Havssalt
Såhär kan man göra:
1. Bryn köttet i smöret och olivoljan, salta och peppra. Lägg över i en gjutjärnsgryta.
2. Bryn löken och paprikan, lägg över i grytan.
3. Tillsätt alla andra ingredienser, täck grytan med lock och ställ in i ca 120g varm ugn i ca 2,5-3h. Grytan sköter sig själv. Rör om en gång i timmen...
4. Känn efter så köttet är riktigt mört, du bör ha en trevlig simmig konsistens på grytan nu...
5. Servera med tex en bulgursallad. Koka bulgurn och vänd ner de andra ingredienserna, dressa med lite citronolivolja och havsssalt.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar