söndag, april 01, 2012

Helstekt lammstek med ben kryddat med citron, rosmarin och vitlök, serverad med balsamicostekt sparris och vitlökscremé

Bilden ger inte riktigt rättvisa åt denna goda lammstek! Den var dock den godaste jag ätit, perfekt medium och så mör att köttet bara faller sönder i gommen. Att det dessutom var ett ekologiskt lamm som betat på en gård nära dig på Närkeslätten gör det hela bara bättre. M.a.o. har det inte fraktats från andra sidan jorden som lammkött ofta gör. Gillar att helsteka med benet kvar, det tillför en extra smakton på det hela och så tycker jag det blir saftigare kött. Dessutom blir det lite effektfullt att skiva upp tex framför gästerna...Satsade på en rubbing av citron, vitlök och rosmarin, som syns på bilden är det en liten "grön" rubbing på ytan av köttet vilket fungerar som smakbärare. Pressa gärna lite citron över köttet, det ger en fräsch känsla av medelhav. Det blev lite "här är ditt kylskåp" som tillbehör i form av ugnsrostad potatis och balsamicostekt sparris. En lätt vitlöksyoghurt creme och så förstås lite citron. En tomatsallad med dijonsenap och färsk vårlök till smakar gott.

Ingredienser för ca 4pers.
1st Ekologisk lammstek med ben
3st Vitlöksklyftor, skalade
1/2st Färsk kruka med rosmarin (den som finns i alla livsmedelsbutiker), enbart bladen
1/2st citron Saft och rivet skal
2msk Chilihavssalt, (eller 2msk vanligt havssalt + 2krm Chilipulver)
4msk Olivolja
6-8st Potatisar, skrubbade och halverade på längden
Citronklyftor till serveringen
Vitlökscreme:
2dl Creme fraiche
1st Vitlöksklyfta
1msk Olivolja
1/2msk Rödvinsvinäger
Havssalt
ca 25-30g Smör till ugnsform eller plåt
Sparris:
150g Sparris, (en knippe)
2msk Smör
2msk Balsamvinäger
Havssalt- & svartpeppar från kvarn
Gott till:
Tomatsallad med dijonsenapsvinegrette och färsk vårlök

Såhär kan man göra:
1. I en mortel: stöt rosmarinbladen, vitlöksklyftorna, rivet citronskal och chilihavssaltet till en pasta. Rör ner olivojan och citronsaften. Du bör nu ha fått en något rinnig pasta som man kan massera in köttet och potatishalvorna med.
2. Massera in pastan ordentligt runt om köttet och potatishalvorna.
3. Smöra en ugnsform eller en stekplåt med högre kanter. Placera ut steken och potatisarna.
4. Sätt ugnen på 175g.
5. Sätt in köttet/potatisen i mitten av ugnen, låt få en fin gyllene ytfärg vilket tar ca 15min.
6. Sätt in en stektermometer i en köttig del nära benet. Sänk värmen till 120g.
7. Låt steken gå upp till ca 60g i temperatur, tag därefter ut steken och linda in i ugnsfolie och låt eftersteka till ca 65g. Då har du en mediumstekt lamm som är medium-rosa till well done på de mindre bitarna. Vill du ha en medium rare så tag ut steken vid ca 54g och låt efterdra på liknande sätt.
Nu vägde inte jag vår stek men det var en mindre stek och den tog ca 1h och 15min i ugnen.
8. Vitlökscreme: Vispa creme fraichen till en fast konsistens, rör ner riven vitlök, olivolja och vinäger. Smaka av med lite havssalt.
9. Sparris: Vid behov, ansa sparrisens stjälkar. Koka upp en liter vatten i en vattenkokare, eller på spisen, slå sedan vattnet över sparrisen och låt dra ca 4-5min eller tills sparrisen är al dente. Kyl sedan av sparrisen med kallvatten. Bryn smöret i en stekpanna, fräs med sparrisen så den får en lätt brynt färg, slå över balsamvinäger så den får koka in i sparrisen. Krydda med havssalt- och svartpeppar.
10. Skär upp lammsteken runtom benet, arrangera på varma tallrikar med potatis, sparris och vitlökscreme. Glöm inte en citronklyfta och en god tomatsallad till.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar