torsdag, april 26, 2012

Stekt strömmingsflundra med pepparotscreme, lingon & potatispuré

Kombinationen strömming, pepparrot, dill och lingon tycker jag är
svårslagen. Så i kväll blev det en klassisk smörstekt
strömmingsflundra vänd i grovt
rågmjöl med en pepparot-, gräslök och dill creme serverad med hemkokta
lingon och en potatispuré. Enkelt men mycket gott!

Ingredienser till 2-3 personer:
450g Strömmingsfilé
2dl Grovt rågmjöl
25-50g Smör
Salt- & vitpeppar från kvarn

Pepparotscremé:
1,5dl Creme fraiche
2msk Gräslök, finskuren
2msk Dill, finskuren
1msk Pepparot på tub eller ännu hellre färskriven...då tar du lite mer
Ett stänk av vitvinsvinäger
Salt- & vitpeppar från kvarn

Gott till:
Potatispuré
Kokta lingon
Dill
Tunnbröd, gärna med lite Västerbottenost

Såhär kan man göra:
1. Börja med att koka ett gott potatismos...
2. I en skål, vispa creme fraichen till fast konsistens, vänd ner alla
ingredienser och smaka av...
3. Klipp bort ryggfenan från strömmingsfilétna om den sitter kvar.
Lägg filérna med köttsidan mot varandra,
panera i grovt rågmjöl.
4. Smält smöret i en panna och stek filéerna gyllene.
5. Servera de nystekta strömmingsflundrorna med ett gott vispat
potatismos, pepparotscremen och hemkokt lingonsylt.
Garnera med så mycket dill du kan undvara...
6. Ett rostat tunnbröd med en skiva Västerbottenost är gott till!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar