måndag, juli 18, 2011

Lammstek med getostpotatis och paprikaragu

Lammkött är gott! Idag serverad med en getostpotatis och lite paprikaragu med en aning söt hetta i.
Och om du inte äter lammkött prova med tex helstekt ryggbiff eller bara getostpotatis med paprikaragun om man vill ha det vegetariskt. Men den här färska köttet som var svenskt riktigt smälte i munnen...
Gott och tämligen klassiskt! Nu är det bara att hoppas att solen bryter fram mellan regnskurarna...Vi sitter nog inne idag!
Ingredienser till 4 personer: (plus lite till dagen efter...)
1kg lamstek
2msk Smör
2st+2st Vitlöksklyftor, rivna
1msk Timjan, mortlad eller färsk repad
Havssalt och svartpeppar
8st Kokta färskpotatisar
4msk Pesto
100g Getost
3+3msk Olivolja
3st Paprikor av blandade färger, grovt skurna
1st Gul lök
2,5dl Passerade tomater
0,5l Chilisås
1msk Balsamicovinäger
10-15st Basilikablad

Såhär kan man göra:
1. Bind upp lammsteken och bryn den i smöret tills den får en fin stekyta. Krydda med salt- peppar- timjan och riven vitlök. Lägg över steken på ett ugnsfast fat och stek klart i 120g ugn tills en innertemperatur på 58g, låt köttet därefter vila i ca 10min så går det upp till 60g och får en fin rosa färg utan att för den skull vara blodig.
2. Paprikaragun: I en kastrull, fräs löken och vitlöken lätt i olivolja, tillsätt sedan grovt tärnad paprika, mjukgör i några minuter. Tillsätt passerade tomater, chilisås och balsamicovinäger. Låt koka ihop i ca 15min, vänd ner basilikabladen och smaka av med lite havssalt.
3. Potatisen: Använd gårdagens kokta potatis om du har sådan, tryck sönder potatisen i grova bitar med händern och lägg i en smord form, strö över riven getost och klicka på lite pesto. Gratinera i 180g varm ugn under grillelementet i ca 15-20min till en gyllen färg.
4. Nu är det bara att koordinera ihop maten genom att skära upp köttet och lägga upp med potatisen och paprikaragun, jag serverade även lite vitlökscreme till vilket var gott...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar