lördag, oktober 13, 2012

Grillad tonfisk, citron och basilika-aioli

Även om det regnar och är mörkt och det inte lockar att gå ut och grilla så kan man alltid ta fram grillpannan på spisen inne. Tonfisk blev sommarens godaste fisk på grillen och fortfarande hade vi lite kvar i frysen. Pensla tonfisken med olivolja, rivet skal av citron eller lime och rikligt med havssalt innan grillningen. Värm upp grillpannan så den blir riktigt het och grilla tonfisken ca 1,5min på varje sida så blir den rosa i mitten. Grillad några citronklyftor och servera med basilka-aioli och lite ripplad balsamicocremé. Servera med lite surdegsbröd och kanske lite späda salladsblad.

Ingredienser till 2pers:
ca 350-400g Tofisk, (2st skivor)
4msk Olivolja
1st Citron
Rivet skal av ca 1/2st Citron
Havssalt
Svartpeppar från kvarn
Basilika-aioli:
1st Ekologisk äggula
1msk Vittvinsvinäger
1dl Rapsolja
0,5dl Olivolja
1-2st Vitlöksklyftor
1st Kruka basilika, (bladen)
1st Knivsudd cayenepeppar
Salt från kvarn

Såhär kan man göra:
1. Börja med basilika-ailoin: Vispa ihop äggula och vinäger, tillsätt rapsoljan droppvis till majonnäskonsistens. Mixa basilka bladen med olivoljan så den blir grön. Vispa därefter ner basilikaoljan droppvis i aiolin. Skala vitlöksklyftorna och riv dem på ett rivjärn. Tillsätt vitlöken och cayennepepparn samt smaka av med saltet.
2. Skiva upp surdegsbrödet och gör en sallad om du vill ha det till...
3. Blanda ihop olivolja, rivet skal av citron, havssalt och svartpeppar. Skör klyftor av citronen, pensla med lite av oljan och påbörja grillningen. Pensla tonfisken och grilla även den ca 1,5min per sida.
4. Lägg upp tonfisken direkt på varma tallrikar med tillbehören.

På bilden nedan: Grillad citron och fina grillränder på tonfisken.


1 kommentar:

  1. Oj vad mycket goda recept du har, tittar snart in igen!

    SvaraRadera