torsdag, mars 01, 2012

Wallenbergare med potatispuré, gröna ärtor och rårörda lingon

Jag skrev ett recept på Wallenbergare under 2010 också och här kommer ännu ett. Skillnaden är att i version 2010 så hade jag med hela ägg. I detta recept enbart äggulor. Vilket som är originalet eller inte är kanske svårt att svara på men med hela ägg blir biffarna lite fluffigare med sufflékänsla. Med enbart äggulor lite mer kompakta i strukturen men  goda på sitt sätt. Vad man föredrar är en smaksak...Ingredienser till 4 personer:
500g Kalvfärs
3st Äggulor
2dl Vispgrädde
1tsk Epice riché (kryddblandning som kallas 4 kryddor i dagligt tal består av vitpeppar, muskot, kryddpeppar och kryddnejlika)
Salt efter smak...
ca 1,5dl Ströbröd

Potatispuré:
6-8st Potatisar
ca 1dl Standardmjölk
ca 50-100g Smör (du kan inte ha förmycket i denna rätt...)
Salt & vitpeppar från kvarn

Gott till:
Gröna ärtor
Rårörda lingon
Ev. lite brynt smör

Såhär kan man göra:
1. Mixa kalvfärsen med kryddblandningen och saltet. Tillsätt äggulan och sedan vispgrädden i en stråle. Forma till tunna stora biffar och panera i ströbröd. Stek i en panna med rikligt med smör. Ev. kan du eftersteka dem klara i ugnen på 150g i några minuter tills de är klara.
2. Koka upp den skalade potatisen till den blir mjuk och vispa fluffigt med värmd mjölk och smör, krydda med salt & vitpeppar från kvarn.
3. Servera gärna med varma gröna ärtor och lite rårörda lingon. Till den som vill kanske lite lätt brynt smör kan passa...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar